Een energiezuinig huis met de subsidie verduurzaming en verbetering

De subsidie Verduurzaming en verbeteren kunt u inzetten voor het verduurzamen van uw woning. Dit bespaart u energie en kosten. Goed voor het milieu en voor uw portemonnee. Het energieloket helpt u met het maken van de beste keuze

Subsidie verduurzaming en verbetering

Als u in de versterkingsopgave zit of onder de waardedalingsregeling valt, is de kans groot dat u een subsidie krijgt om uw huis te verduurzamen en verbeteren. Er zijn subsidies van € 7.000, € 10.000, € 17.000 en € 30.000. Let op de € 10.000 is een op = op regeling. Helaas is voor deze subsidie het plafond voor 2021 bereikt. U kunt vanaf 1 januari 2022 deze subsidie weer aanvragen. Voor meer informatie over de inhoud van de regeling kunt u terecht op www.snn.nl/particulier.

Met het geld uit de subsidieregeling heeft u nu de kans om uw huis te verduurzamen met isolatie, hr++glas, zonnepanelen en warmtepompen. Hiermee maakt u uw huis energiezuiniger en misschien wel aardgasvrij. Dit levert veel op. En wist u dat andere subsidies ook gewoon van toepassing blijven? De voordelen ziet u in de afbeelding rechts op een rijtje.

Mocht u uw woning willen gaan verduurzamen dan kan dat op verschillende manieren:

Vraag een maatwerkadvies aan

Een energieadviseur komt bij u langs en brengt voor u de mogelijke maatregelen, kosten, opbrengsten  en van toepassing zijnde subsidies in kaart. De kosten voor dit advies kunt u vanuit de subsidie vergoeden.

Stel uw eigen plan samen

Als u in de gemeente Groningen woont kunt u gebruik maken van Mijn Woningplan. Als u in de een van de andere gemeentes woont, maak dan gebruik van Quickscan.

MWP helpt u te beslissen welke maatregelen passend zijn voor uw woning en wat verwachte kosten en opbrengsten zijn. Via MWP kunt u een, door SNN geaccepteerde, begroting maken voor de maatregelen die u voor uw woning wil treffen. Uiteraard kunt u het begrotingsvoorbeeld ook gebruiken voor maatregelen die u zelf wilt gaan uitvoeren.

Vraag direct offertes aan

U weet al wat u wilt en wilt direct aan de slag. Op het energieloket vindt u gecertificeerde bedrijven die uw plannen kunnen uitvoeren. Vind hier het overzicht van bedrijven aangesloten bij het energieloket en vraag direct een offerte aan.

Inspiratie

Hieronder krijgt u een idee wat u met € 7.000, € 10.000 en € 17.000 kan doen. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden. Zo kunt u ook met kleinere bedragen al een hoop doen. En wat dacht u van de ISDE, een extra subsidie als u 2 of meer verduurzamingsmaatregelen neemt? Een energieadviseur helpt u met een advies op maat. Of doe online de woningscan via Mijn Woningplan.

Veelgestelde vragen

U maakt aanspraak op de Subsidie Verduurzaming en Verbetering omdat u in het aardbevingsgebied woont en het niet altijd duidelijk was of uw woning nog versterkt moest worden of niet. Daarom heeft u wellicht onderhoud, verbouwingen, verbeteringen en verduurzaming van de woning uitgesteld. Met dit bedrag kunt u dat inhalen.

De subsidie Verduurzaming en Versterking mag besteed worden aan het verduurzamen en/of verbeteren van uw woning of (bij)gebouw. U kunt de subsidie besteden aan alle maatregelen die u wilt aanbrengen. Dat kan aan zonnepanelen, vloer-, muur- en dakisolatie, maar ook aan onderhoud of het verbouwen van je keuken of badkamer.

U kunt ook rekeningen en betaalbewijzen insturen van maatregelen die na 6 november 2020 al getroffen zijn.

Als Energieloket is ons advies om de subsidie te investeren in het verduurzamen van uw woning. U bespaart daarmee elke maand op uw energierekening en wint comfort in uw woning. Daarnaast gebruikt u veel minder of geen aardgas meer.

In het aardbevingsgebied zijn verschillende subsidies beschikbaar. Welke voor u is ligt eraan of u in het versterkingsprogramma zit of niet. Als u hierover geen brief heeft ontvangen van de Nationaal Coördinator Groningen of van de gemeente zit u waarschijnlijk niet in het versterkingsprogramma. U heeft dan mogelijk recht op de subsidie van € 10.000 euro. Kijk op www.snn.nl voor meer informatie. Daar is ook een handige beslisboom te zien die kan helpen bij het bepalen wat op u van toepassing is. Ook zijn op www.snn.nl alle voorwaarden te vinden en de antwoorden op veel gestelde vragen.

Er zijn meerdere manieren om het subsidiebedrag aan te vragen. Dat kan door eerst een begroting op te stellen of door direct aan de slag te gaan.

 1. Stel een begroting op.
  U kunt een begroting indienen die is gebaseerd op realistische prijsopgaven voor de maatregelen. Hoe komt u aan zo’n prijsopgave?Dit kan door een energieadviseur langs te laten komen.
  Een Energieadviseur geeft u advies over welke verduurzamingsmaatregelen voor u het beste zijn om uit te voeren. Dit doet de adviseur door bij u langs te komen en het advies op maat te maken voor u en uw woning. Een energieadviseur is niet gratis maar de kosten kunt u meenemen in de subsidie aanvraag. Een lijst met adviseurs vindt u op www.energieloket-groningen.nl/duurzaamhuis.Stel zelf een pakket samen via Mijn Woningplan op het Energieloket
  Weet u al welke maatregelen goed zijn voor uw woning dan kunt u ook zelf een pakket samen stellen op basis van de gegevens van uw woning. Dit doet u via Mijn Woningplan. U kunt dan een overzicht afdrukken die u ook kunt gebruiken voor uw begroting. Daarnaast kunt u als u dat wilt ook direct aanbieders zoeken voor deze maatregelen.
  Mijn Woningplan vindt u ook op www.energieloket-groningen.nl/duurzaamhuis.

  Gebruik een offerte of opdrachtbevestiging
  U kunt ook een offerte of opdrachtbevestiging van een aannemer of bedrijf gebruiken om de subsidie aan te vragen.

 2. Ga direct aan de slag
  U kunt ook direct aan de slag gaan en de bonnen en facturen gebruiken om de subsidie aan te vragen. Dit kan door een bedrijf in te schakelen maar u mag ook zelf de maatregelen uitvoeren. Ook zijn er inkoopacties op het Energieloket waar u aan mee kunt doen.

Alle voorwaarden precies lezen? Ga dan naar de publicatie in de Staatscourant.

Elk huis is net even anders en ook de bewoners hebben vaak andere wensen dan de buren in een vergelijkbaar huis. Wilt u een verduurzamingsadvies dat speciaal voor uw woning en op uw wensen is toegespitst dan raden wij aan om een energieadviseur langs te laten komen. Samen met de adviseur bespreekt u de opties voor uw woning gebaseerd op uw wensen. De adviseur levert een advies af in de vorm van een rapport. Deze kunt u ook gebruiken als begroting om de subsidie aan te vragen.

U krijgt het subsidiebedrag uitgekeerd op uw eigen rekening. U moet binnen 3 jaar de maatregelen laten uitvoeren. Bewaar ook de facturen en betaalbewijzen 3 jaar bewaard worden. Als u dit niet op orde heeft en u wordt gecontroleerd dan kan het zijn dat u de subsidie moet terug betalen.

Naast de subsidie Verduurzamen en Versterken komt u vaak ook nog in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Deze subsidie voor isolatie of duurzame opwekking krijgt u als u minimaal twee maatregelen uitvoert. Meer informatie hierover vindt u op het energieloket bij subsidies. Wellicht zijn er voor u ook nog andere subsidies van toepassing.

In 2035 wil de gemeente Groningen aardgasvrij zijn. Dit betekent dat iedere woning dan op een andere manier wordt verwarmt. Mocht u nu serieuze plannen hebben om van het gas af te gaan dan is het goed om te bekijken of uw plannen passen met die van de gemeente.

De gemeente Groningen heeft voor alle wijken en dorpen door middel van ervaringen, studies en modellen in kaart gebracht wat het verwachte alternatieve verwarmingssysteem is in plaats van een cv ketel op aardgas. Dat kan zijn via een warmtenet waarbij warm water door een buizenstelsel tot de woningen wordt gebracht, via een volledig elektrisch systeem waarbij uw huis met een warmtepomp wordt verwarmd en u niet meer op gas kookt of het kan via een zogenaamd hybride systeem. Daarbij wordt de woning deels elektrisch verwarmt met een warmtepomp en deels nog op gas. Dat zal dan eerst nog aardgas zijn en later moet dit een vorm van groen gas zijn. Deze hybride vorm kan ook een mooie tussenstap zijn richting een volledig elektrisch systeem.

Om te zien wat voor u van toepassing is kunt u kijken op onze interactieve kaart. Daarop zult u zien dat wij verwachten dat de nieuwere wijken zoals Reitdiep in de toekomst volledig elektrisch verwarmt zullen worden. De meeste wijken en dorpen in het aardbevingsgebied staan als hybride ingetekend. Dat is omdat er bijvoorbeeld in de dorpen veel oudere woningen staan die moeilijk helemaal van het gas te halen zijn. Dat betekent niet dat het niet kan. Een aardgasvrije woning is
altijd mogelijk. Die keus is aan u.

Voor elke huizeneigenaar geldt dat isoleren altijd een goede eerste stap is en dat als uw woning op een lage temperatuur verwarmt kan worden u klaar bent voor elk mogelijk warmtesysteem.

Onderzoek naar warmtenet in Beijum en Lewenborg
Voor Beijum en Lewenborg geldt vooralsnog dat de gemeente verwacht dat deze wijken in de toekomst een hybride systeem zullen hebben. Sommige huizen zullen elektrisch verwarmt worden maar er zullen ook nog huizen op het gasnet aangesloten zijn. De gemeente wil echter nog een onderzoek gaan uitvoeren of deze wijken toch niet op een collectief systeem zoals een warmtenet aangesloten kunnen worden. Stel een warmtenet lijkt ook geschikt voor deze wijken dan zal dat nog tot minstens 2030 duren voordat het uitgevoerd zou kunnen worden. Staat u dus nu voor de keuze om van het aardgas af te gaan dan kunt u dus prima overwegen om dat te doen en niet te wachten op een eventueel warmtenet. Mocht het warmtenet er toch komen dan kunt u zich in de toekomst alsnog laten aansluiten. Ook in dit geval geldt dat een goed geïsoleerde woning die op een lage temperatuur verwarmt kan worden klaar is voor elk warmtesysteem of het nu elektrisch is of via een warmtenet.

Kijk voor meer informatie over de plannen van de gemeente op https://gemeente.groningen.nl/wijkenergieplannen. Overweegt u van het aardgas af te gaan? Of heeft u een vraag over deze plannen? Mail dan naar [email protected].

Let op! Voor de subsidie van € 10.000 geldt OP=OP

Voor de subsidieregeling van maximaal 10.000 euro is in totaal 300 miljoen beschikbaar. In 2021 is 75 miljoen beschikbaar, in 2022 150 miljoen en in 2023 75 miljoen. Dient u in 2023 uw aanvraag te laat in dan kan het zijn dat de pot leeg is en u niks meer krijgt. Als de subsidieregeling voor dit jaar op is kunt u nog wel de maatregelen uitvoeren en dit volgend jaar alsnog indienen. U moet de maatregelen dan wel eerst zelf betalen. Voor de overige subsidieregelingen (€ 7.000 en € 17.000) geldt geen op=op principe. Deze regelingen lopen 5 jaar en zijn aan te vragen tot en met 1 juli 2026.

 • Het uitgekeerde bedrag moet u binnen 3 jaar besteden aan de maatregelen.
 • U mag maximaal 2 keer een aanvraag doen. U vraagt bijvoorbeeld eerst 6.000 euro aan en volgende jaar nog eens 4.000 euro of uw vraagt in één keer € 10.000 aan.
 • De woning is gebouwd en opgeleverd vóór 1 januari 2016.
 • De maatregelen mag u zelf uitvoeren of u kunt het laten doen.

Voor alle voorwaarden en veel gestelde vragen kijkt u op www.snn.nl. Hier moet u ook de aanvraag indienen

Dat kan uiteraard. Naast de speciale pagina op het energieloket kunt u ook altijd bellen voor meer informatie. Het kan zijn dat doordat veel mensen bericht krijgen over de subsidies het drukker is dan normaal en de wachttijden daarom kunnen oplopen. Zoekt u dus graag eerst zelf zo veel mogelijk informatie op via https://energieloket-groningen.nl/duurzaamhuis/ en www.snn.nl.