Waarmee kunnen we je helpen?

Toon alle vragen Subsidie Verduurzaming & Verbetering Energiebespaarbox Inkoopactie 2020 Zonnepanelen

U maakt aanspraak op de Subsidie Verduurzaming en Verbetering omdat u in het aardbevingsgebied woont en het niet altijd duidelijk was of uw woning nog versterkt moest worden of niet. Daarom heeft u wellicht onderhoud, verbouwingen, verbeteringen en verduurzaming van de woning uitgesteld. Met dit bedrag kunt u dat inhalen.

De subsidie Verduurzaming en Versterking mag besteed worden aan het verduurzamen en/of verbeteren van uw woning of (bij)gebouw. U kunt de subsidie besteden aan alle maatregelen die u wilt aanbrengen. Dat kan aan zonnepanelen, vloer-, muur- en dakisolatie, maar ook aan onderhoud of het verbouwen van je keuken of badkamer.

U kunt ook rekeningen en betaalbewijzen insturen van maatregelen die na 6 november 2020 al getroffen zijn.

Als Energieloket is ons advies om de subsidie te investeren in het verduurzamen van uw woning. U bespaart daarmee elke maand op uw energierekening en wint comfort in uw woning. Daarnaast gebruikt u veel minder of geen aardgas meer.

In het aardbevingsgebied zijn verschillende subsidies beschikbaar. Welke voor u is ligt eraan of u in het versterkingsprogramma zit of niet. Als u hierover geen brief heeft ontvangen van de Nationaal Coördinator Groningen of van de gemeente zit u waarschijnlijk niet in het versterkingsprogramma. U heeft dan mogelijk recht op de subsidie van € 10.000 euro. Kijk op www.snn.nl voor meer informatie. Daar is ook een handige beslisboom te zien die kan helpen bij het bepalen wat op u van toepassing is. Ook zijn op www.snn.nl alle voorwaarden te vinden en de antwoorden op veel gestelde vragen.

Er zijn meerdere manieren om het subsidiebedrag aan te vragen. Dat kan door eerst een begroting op te stellen of door direct aan de slag te gaan.

 1. Stel een begroting op.
  U kunt een begroting indienen die is gebaseerd op realistische prijsopgaven voor de maatregelen. Hoe komt u aan zo’n prijsopgave?Dit kan door een energieadviseur langs te laten komen.
  Een Energieadviseur geeft u advies over welke verduurzamingsmaatregelen voor u het beste zijn om uit te voeren. Dit doet de adviseur door bij u langs te komen en het advies op maat te maken voor u en uw woning. Een energieadviseur is niet gratis maar de kosten kunt u meenemen in de subsidie aanvraag. Een lijst met adviseurs vindt u op www.energieloket-groningen.nl/duurzaamhuis.Stel zelf een pakket samen via Mijn Woningplan op het Energieloket
  Weet u al welke maatregelen goed zijn voor uw woning dan kunt u ook zelf een pakket samen stellen op basis van de gegevens van uw woning. Dit doet u via Mijn Woningplan. U kunt dan een overzicht afdrukken die u ook kunt gebruiken voor uw begroting. Daarnaast kunt u als u dat wilt ook direct aanbieders zoeken voor deze maatregelen.
  Mijn Woningplan vindt u ook op www.energieloket-groningen.nl/duurzaamhuis.

  Gebruik een offerte of opdrachtbevestiging
  U kunt ook een offerte of opdrachtbevestiging van een aannemer of bedrijf gebruiken om de subsidie aan te vragen.

 2. Ga direct aan de slag
  U kunt ook direct aan de slag gaan en de bonnen en facturen gebruiken om de subsidie aan te vragen. Dit kan door een bedrijf in te schakelen maar u mag ook zelf de maatregelen uitvoeren. Ook zijn er inkoopacties op het Energieloket waar u aan mee kunt doen.

Alle voorwaarden precies lezen? Ga dan naar de publicatie in de Staatscourant.

Elk huis is net even anders en ook de bewoners hebben vaak andere wensen dan de buren in een vergelijkbaar huis. Wilt u een verduurzamingsadvies dat speciaal voor uw woning en op uw wensen is toegespitst dan raden wij aan om een energieadviseur langs te laten komen. Samen met de adviseur bespreekt u de opties voor uw woning gebaseerd op uw wensen. De adviseur levert een advies af in de vorm van een rapport. Deze kunt u ook gebruiken als begroting om de subsidie aan te vragen.

U krijgt het subsidiebedrag uitgekeerd op uw eigen rekening. U moet binnen 3 jaar de maatregelen laten uitvoeren. Bewaar ook de facturen en betaalbewijzen 3 jaar bewaard worden. Als u dit niet op orde heeft en u wordt gecontroleerd dan kan het zijn dat u de subsidie moet terug betalen.

Naast de subsidie Verduurzamen en Versterken komt u vaak ook nog in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Deze subsidie voor isolatie of duurzame opwekking krijgt u als u minimaal twee maatregelen uitvoert. Meer informatie hierover vindt u op het energieloket bij subsidies. Wellicht zijn er voor u ook nog andere subsidies van toepassing.

In 2035 wil de gemeente Groningen aardgasvrij zijn. Dit betekent dat iedere woning dan op een andere manier wordt verwarmt. Mocht u nu serieuze plannen hebben om van het gas af te gaan dan is het goed om te bekijken of uw plannen passen met die van de gemeente.

De gemeente Groningen heeft voor alle wijken en dorpen door middel van ervaringen, studies en modellen in kaart gebracht wat het verwachte alternatieve verwarmingssysteem is in plaats van een cv ketel op aardgas. Dat kan zijn via een warmtenet waarbij warm water door een buizenstelsel tot de woningen wordt gebracht, via een volledig elektrisch systeem waarbij uw huis met een warmtepomp wordt verwarmd en u niet meer op gas kookt of het kan via een zogenaamd hybride systeem. Daarbij wordt de woning deels elektrisch verwarmt met een warmtepomp en deels nog op gas. Dat zal dan eerst nog aardgas zijn en later moet dit een vorm van groen gas zijn. Deze hybride vorm kan ook een mooie tussenstap zijn richting een volledig elektrisch systeem.

Om te zien wat voor u van toepassing is kunt u kijken op onze interactieve kaart. Daarop zult u zien dat wij verwachten dat de nieuwere wijken zoals Reitdiep in de toekomst volledig elektrisch verwarmt zullen worden. De meeste wijken en dorpen in het aardbevingsgebied staan als hybride ingetekend. Dat is omdat er bijvoorbeeld in de dorpen veel oudere woningen staan die moeilijk helemaal van het gas te halen zijn. Dat betekent niet dat het niet kan. Een aardgasvrije woning is
altijd mogelijk. Die keus is aan u.

Voor elke huizeneigenaar geldt dat isoleren altijd een goede eerste stap is en dat als uw woning op een lage temperatuur verwarmt kan worden u klaar bent voor elk mogelijk warmtesysteem.

Onderzoek naar warmtenet in Beijum en Lewenborg
Voor Beijum en Lewenborg geldt vooralsnog dat de gemeente verwacht dat deze wijken in de toekomst een hybride systeem zullen hebben. Sommige huizen zullen elektrisch verwarmt worden maar er zullen ook nog huizen op het gasnet aangesloten zijn. De gemeente wil echter nog een onderzoek gaan uitvoeren of deze wijken toch niet op een collectief systeem zoals een warmtenet aangesloten kunnen worden. Stel een warmtenet lijkt ook geschikt voor deze wijken dan zal dat nog tot minstens 2030 duren voordat het uitgevoerd zou kunnen worden. Staat u dus nu voor de keuze om van het aardgas af te gaan dan kunt u dus prima overwegen om dat te doen en niet te wachten op een eventueel warmtenet. Mocht het warmtenet er toch komen dan kunt u zich in de toekomst alsnog laten aansluiten. Ook in dit geval geldt dat een goed geïsoleerde woning die op een lage temperatuur verwarmt kan worden klaar is voor elk warmtesysteem of het nu elektrisch is of via een warmtenet.

Kijk voor meer informatie over de plannen van de gemeente op https://gemeente.groningen.nl/wijkenergieplannen. Overweegt u van het aardgas af te gaan? Of heeft u een vraag over deze plannen? Mail dan naar [email protected].

Let op! Voor de subsidie van € 10.000 geldt OP=OP

Voor de subsidieregeling van maximaal 10.000 euro is in totaal 300 miljoen beschikbaar. In 2021 is 75 miljoen beschikbaar, in 2022 150 miljoen en in 2023 75 miljoen. Dient u in 2023 uw aanvraag te laat in dan kan het zijn dat de pot leeg is en u niks meer krijgt. Als de subsidieregeling voor dit jaar op is kunt u nog wel de maatregelen uitvoeren en dit volgend jaar alsnog indienen. U moet de maatregelen dan wel eerst zelf betalen. Voor de overige subsidieregelingen (€ 7.000 en € 17.000) geldt geen op=op principe. Deze regelingen lopen 5 jaar en zijn aan te vragen tot en met 1 juli 2026.

 • Het uitgekeerde bedrag moet u binnen 3 jaar besteden aan de maatregelen.
 • U mag maximaal 2 keer een aanvraag doen. U vraagt bijvoorbeeld eerst 6.000 euro aan en volgende jaar nog eens 4.000 euro of uw vraagt in één keer € 10.000 aan.
 • De woning is gebouwd en opgeleverd vóór 1 januari 2016.
 • De maatregelen mag u zelf uitvoeren of u kunt het laten doen.

Voor alle voorwaarden en veel gestelde vragen kijkt u op www.snn.nl. Hier moet u ook de aanvraag indienen

Dat kan uiteraard. Naast de speciale pagina op het energieloket kunt u ook altijd bellen voor meer informatie. Het kan zijn dat doordat veel mensen bericht krijgen over de subsidies het drukker is dan normaal en de wachttijden daarom kunnen oplopen. Zoekt u dus graag eerst zelf zo veel mogelijk informatie op via https://energieloket-groningen.nl/duurzaamhuis/ en www.snn.nl.

Op dit moment is onderstaande bouwmarkt niet beschikbaar voor het afhalen van de energieboxen.

Gamma Peizerweg 89. Heeft u deze bouwmarkten als afhaallocatie gekozen, dan kunt u na de lockdown alsnog uw energiebox afhalen.

Wij hebben de afhaaltermijn voor de energieboxen verlengd zodat het geen probleem is om uw energiebox na de lockdown op te halen.

Wanneer u uw vouchercode activeert via de tool, krijgt u binnen een paar minuten automatisch een bevestigingsemail met de afhaalcode op uw emailadres. Heeft u deze bevestiging niet ontvangen in uw mail? Kijkt u dan in de “ongewenste email” of “spam” in uw mailbox.

Heeft u de bevestiging echt niet ontvangen? Stuur dan een email naar [email protected] o.v.v. de vouchercode en uw naam, adres, postcode en woonplaats

 

Een energiebespaarbox is voor iedereen die in een koophuis in de Gemeente Groningen woont. Ook als u particulier huurt van een woningeigenaar in de Gemeente Groningen kunt u gebruik maken van de voucher voor een energiebespaarbox.

U kunt maximaal 1 vouchercode gebruiken per adres.

Heeft u een vouchercode maar lukt het u niet om de voucher te activeren via de tool? Stuur dan een email naar [email protected] o.v.v. de vouchercode en uw naam, adres, postcode en woonplaats

 

Ga naar groningen.energiebespaarbox.nl en volg de stappen. U ontvangt daarna via email een afhaalcode waarmee u naar uw geselecteerde bouwmarkt kunt gaan. Belangrijk: zonder overleg van de afhaalcode kunt u de energiebespaarbox niet meekrijgen bij de bouwmarkt. Neem dus de email met uw afhaalcode mee wanneer u de energiebespaarbox bij de bouwmarkt van uw keuze ophaalt.

 

Ieder huis is anders, daarmee zijn de potentiële besparingen en terugverdientijden ook verschillend. We geven u enkel een inschatting. De opbrengst van zonnepanelen is bijvoorbeeld afhankelijk van de mate van schaduw op uw dak. Daarnaast zijn ook uw huidige verbruik, reeds uitgevoerde maatregelen en bijvoorbeeld de dikte van uw spouwmuur afhankelijk van uw besparingen.

Het uitvoerende bedrijf neemt alle mogelijk maatregelen in acht om u veilige installatie te verzorgen. Zie voor details de brochure die u kunt downloaden op deze pagina

U kunt zich van 9 november tot 7 december 2020 aanmelden voor deze inkoopactie.
Het bedrijf dat gekoppeld is aan uw maatregel en stadsgebied neemt contact met u op om een opname te doen. U ontvangt voor 31 januari 2021 een eindofferte. Gaat u akkoord? Dan plant u samen met de uitvoerder een datum. We streven naar een uiterste opleverdatum van 30 juni.

Door u aan te melden op deze pagina bent u niet verplicht tot het aanschaffen van de maatregelen. Wel vragen we u een weloverwogen keuze te maken alvorens u uw aanmelding doorstuurt, twijfelt u welke maatregel bij uw woning past? Neem contact op met het Energieloket Groningen. U zit pas ergens aan vast wanneer u de eindofferte tekent.

We hebben scherpe prijsafspraken gemaakt met de deelnemende bedrijven. Alle gecommuniceerde kortingen zijn minimale kortingen op basis van marktprijzen.

Om een inschatting te geven hoeveel korting u ontvangt van de bedrijven vergelijken we de prijzen met huidige marktprijzen.

Aanspraak maken op subsidie gaat altijd na het plaatsen van de maatregelen in of aan uw woning. Tot 31 december 2020 kunt u voor isolatiemaatregelen aanspraak maken op de SEEH-subsidie. Installaties (zonnepanelen en warmtepompen) vallen onder de ISDE subside, in 2021 wordt deze verlengd en zal ook de isolatiemaatregelen onder deze subsidie vallen. Exacte details over de hoogte van deze subsidie worden eind 2020 bekend gemaakt.

Let op! Het is belangrijk dat u documentatie aanlevert wanneer u aanspraak maakt op subsidie. Maak fotos van de volgende documenten: 1. Bewijs van aanschaf 2. Bewijs van betaling 3. Bewijs van installatie door de installateur. Meer info vindt u hier: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/particulieren/aanvragen

De btw van de investering in zonnepanelen of een warmtepomp kunt u terugvragen bij de overheid. De aangesloten bedrijven in deze inkoopactie kunnen dit gratis voor u regelen.

Een spouw is de ruimte tussen uw binnen en buitenmuur. Een spouw kan geïsoleerd worden wanneer deze minimaal 5 cm diep is. De meeste woningen van 1930 tot 1970 hebben een spouw, u kunt dit herkennen aan de stenen van uw muur, zie de afbeelding hieronder. In sommige gevallen is er al een beetje isolatiemateriaal aangebracht in uw spouw, deze kan dan eventueel bijgevuld worden.

Spouwmuur

Zonnepanelen zijn bijna altijd een goede keuze, het aantal en de soort zonnepanelen hangt af van uw dak. Wanneer u veel schaduw op u dak heeft is het rendement lager. Wilt u ook elektrisch verwarmen? Zorg dan altijd dat u eerst uw huis goed geïsoleerd heeft.

Vloerisolatie dat direct aan de onderkant van uw vloer wordt geplaatst kan aangebracht worden wanneer u een kruipruimte onder uw vloer heeft. Een kruipruimte is minstens 50 cm hoog. Bodemisolatie is vooral bedoeld om kou en vocht weg te nemen uit uw kruipruimte. Het is dus een mooie aanvulling op vloerisolatie, maar kan ook gebruikt worden wanneer u niet genoeg ruimte onder uw vloer heeft voor vloerisolatie.

Voor bodemisolatie moet er wel toegang mogelijk zijn tot de kruipruimte en deze moet ten minste 30cm hoog zijn.

Een warmtepomp is een van de laatste stappen richting aardgasvrij wonen. Dat betekent dat u een zeer goed geïsoleerd huis moet hebben en ook gebruik maakt van lage temperatuur verwarming. Het is aan te raden om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen.

We stellen een aantal vragen om zeker te zijn of de gewenst maatregelen wel geschikt zijn voor uw woning. U kunt bijvoorbeeld alleen een offerte aanvragen voor warmtepomp wanneer uw huis goed geïsoleerd is. Wanneer u geen kruipruimte heeft, is het plaatsen van vloerisolatie aan de onderkant van de vloer bijvoorbeeld niet mogelijk.

De levensduur van zonnepanelen ligt  gemiddeld boven de 25 jaar. En van de nieuwste panelen wordt verwacht dat meer dan 40 jaar meekunnen. De panelen verliezen door de jaren heen wel een deel van hun productievermogen, maar dat is zeer beperkt.