Vragen over energie besparen? De wijkenergiecoach adviseert graag!

In een wereld waarin mensen zich steeds bewuster worden van het belang van duurzaamheid, biedt Bé van der Heide een helpende hand. Als vrijwillige energiecoach geeft hij onafhankelijk advies aan Groningers die hun huis duurzamer en groener willen maken. En daar is veel vraag naar. “Hartstikke leuk”, vindt Van der Heide. “En een goede beweging naar verduurzaming.”  

Met veel plezier is Van der Heide nu sinds een jaar energiecoach. Hij adviseerde sindsdien een behoorlijk aantal buurtbewoners over maatregelen om energie te besparen. De adviezen variëren van het vervangen van ramen tot minder kostbare aanpassingen. Vooral dat advies op maat vindt Van der Heide belangrijk. “De adviezen moeten laagdrempelig zijn en voor iedereen. Ook mensen met een kleine beurs moeten met vragen kunnen komen en daarop antwoord krijgen.” 

Groningers die graag advies willen over het verduurzamen van hun huis, kunnen via het Energieloket Groningen of via energiecoöperatie Grunneger Power een gesprek aanvragen met een energiecoach. Zij koppelen vervolgens de bewoner aan de energiecoach van de eigen wijk. Daar is veel animo voor. Nieuwe energiecoaches zijn dan ook meer dan welkom. Van der Heide kan het iedereen aanraden. “Het is echt hartstikke leuk om te doen”, zegt hij daarover. Lachend: “Ten minste, ik vind van wel. Wat is er leuker dan iemand te kunnen helpen?” 

Het helpen van anderen is een belangrijke motivatie voor Van der Heide om zich actief in te zetten als energiecoach. “Maar ik word ook enthousiast van de toenemende mate waarin mensen geïnteresseerd zijn in adviezen over verduurzaming.” Een ontwikkeling die aansluit bij zijn persoonlijke drijfveer om zich sterk te maken voor een duurzame samenleving. “Ik zou graag voor onze kinderen en kleinkinderen een gezonde wereld achterlaten. En energie besparen is daarin een belangrijke stap.” 

Ook wijkenergiecoach worden? Klik dan hier.