Groninger duurzame huizendag zorgt voor veel inspiratie

De Groninger duurzame huizendag van 1 februari 2020, was met meer dan 400 bezoekers een groot succes. De dag werd georganiseerd door Energieloket Groningen. Uit eerdere campagnes bleek dat er onder huiseigenaren nog veel behoefte was naar informatie over energiezuinig wonen. Tijdens de dag waren er door de hele provincie heen 21 duurzame woning te bezoeken. Mensen konden bij de woningen een rondleiding krijgen langs de duurzame maatregelen en informatie uitwisselen met de bewoners.

Tijdens de dag vertelden de bewoners hun ervaringen met het verduurzamen, zoals: welke maatregelen hebben ze genomen en waarom, waar liepen ze tegenaan, welke tips hebben ze voor huiseigenaren in hun eigen zoektocht? Bezoekers namen een kijkje bij de technische installaties van het huis en konden van dichtbij een warmtepomp zien en het geluid horen. Doordat er veel verschillende soorten woningen meededen aan de dag, maakten de bezoekers vaak een tour langs verschillende woningen om de diverse duurzame maatregelen te bekijken en te vergelijken. Er waren veel bezoekers die zelf druk bezig zijn om hun huis ook te verduurzamen, of zelfs een volledig gasvrije woning laten bouwen. Een stel dat meerdere woningen bezocht gaf aan doordat ze verschillende opties hadden bekeken, ze veel ervaringen hoorden en veel zaken duidelijker werden. Dankzij de dag zijn ze op nieuwe inzichten gekomen voor hun eigen plannen. Kijk hieronder voor de foto’s.

Deze huizen deden mee:

Appingedam
– Opwierderweg, Appingedam
(Vrijstaande woning uit 2006, aardgasvrij en energieneutraal)

Delfzijl
– De Rippert, Holwierde
(Vrijstaande woning met infraroodverwarming in badkamers en slaapkamers. En gevel- en vloerisolatie.)

Groningen
– Brinklaan, Groningen
(Geïsoleerde rijtjeswoning met een warmtepomp en convectoren.)
– Clusiusweg, Haren (Gasloze, groene woning uit 1985. Heeft een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, stralingspanelen en een inductiekookplaat. Zie ook http://duurzaamharen.nl/demonstratiehuis-duurzame-maatregelen/)
– Verlengde Grachtstraat, Groningen (Schipperswoning uit de 19e eeuw. Zelfbouwproject naar gasloos/all-electric.)
– Langs de Erven, Meerstad (Goed geïsoleerde woning met een bodemwarmtepomp, douche wtw en een groen dak.)

Het Hogeland
– Hoofmeester, Winsum
 (Twee-onder-een-kap woning uit 1989 met een wtw-unit, zonnepanelen, zonneboiler en een cv-ketel op 40 graden die waterzijdig is ingeregeld.)
– Lombok, Winsum (De multifunctionele ruimte achter het huis is duurzaam opgebouwd vanuit de trias energetica:  1. geïsoleerd, 2. eigen duurzame opwek, 3. resterend energiegebruik uit gas. Zie ook https://lombok2winsum.nl/groningerduurzamehuizendag/)
– Tammingastraat, Hornhuizen (Rentenierswoning uit einde 19e eeuw. Voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp en een laadpaal. De energierekening is 50% minder geworden.)

Loppersum
– Hemonystraat, Middelstum
 (Vrijstaande woning met een warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen op het dak en via energiecoöperatie Middelstroom. Gasmeter is verwijderd.)

Midden-Groningen
– Damsterweg, Steendam
 (Vrijstaande woning uit 1994 voorzien van een warmtepomp, pelletkachel en zonnepanelen.)
– Edsersweg, Slochteren (Oude boerderij met eerst een verbruik van 3600 m3 en 2500 kWh. Het verbruik is teruggebracht naar 0 m3 gas en 2000 kWh stroom.)
– Hoofdweg, Scharmer (Verbouwde boerderij die bijna van het gas is. Heeft zonnepanelen en een warmtepomp en daarnaast een zwembad en sauna.)

Oldambt
– Kiekendief, Blauwestad
(Vrijstaande woning uit 2008 met zonnepanelen, vloerverwarming en een warmtepomp (bron).)

Pekela
– Noorderkolonie, Nieuwe Pekela
 (Houtskeletbouwwoning ontworpen als passiefhuis. Goed geïsoleerd en geventileerd door ventilatiesysteem met warmtepomp. Inductiekookplaat, geen gasaansluiting. Door zonnepanelen een energieneutraal huis.)

Stadskanaal
– Goudenregenstraat, Musselkanaal

Veendam
– Middenweg, Veendam
 (Werkershuisje uit de 1847, opgeknapt met lokale en natuurlijke materialen. Isolatie door wol en (kalk)hennep. Voorzien van zonnepanelen, infraroodverwarming en inductiekookplaat.)

Westerkwartier
– Anserstraat, Zuidhorn
 (Energieneutrale, gasloze woning uit 2019. De energielasten zijn minder dan 5 euro per maand. Buitendeuren van 10 cm dik, warmtepomp en infraroodpanelen.)
– Schipvaart, Oldehove (Vol elektrische installatie die sinds enige dagen operationeel is)
– Schipvaart, Oldehove (Energiezuinige woning met een hybride installatie)

Westerwolde
– Vinkenslag, Ter Apel
 (Hoekwoning uit 1975 met kuststof kozijnen en HR++ glas. Verder zonnepanelen, warmtepomp, vloerverwarming en domotica.)

De Groninger duurzame huizendag werd uitgevoerd door De Natuur en Milieufederatie Groningen, Groninger Energiekoepel en KAW.