Infraroodpanelen

Duurzaam bijverwarmen!

Infraroodpanelen kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Vanwege het hoge stroomverbruik zijn infraroodpanelen als hoofdverwarming vaak minder geschikt, tenzij je huis heel goed geïsoleerd is. Kijk hoe Dorine haar infraroodpanelen gebruikt in combinatie met zonnepanelen.

Hoe werken infraroodpanelen?

De panelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt. Infrarood geeft stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ondanks een lage temperatuur. Je voelt de warmte tot zo’n 3 meter afstand. Om de hele ruimte te verwarmen met infraroodpanelen zou je meerdere infraroodpanelen tegelijk aan moeten zetten.

Vlakke plaat, groot stralingsoppervlak
Infraroodpanelen werken op stroom, en doen dat slimmer dan vroeger. Een ouderwets elektrisch straalkacheltje in de badkamer had een spiraal die roodgloeiend heet werd. Infraroodpanelen worden minder heet, tussen de 60 en 200 graden. Ze hebben geen spiraal, maar een vlakke plaat die warm wordt. Daardoor heb je een groter stralingsoppervlak aan de voorkant. De achterkant van het paneel is geïsoleerd en verliest daardoor weinig warmte. Met minder stroom krijg je meer straling dan bij de ouderwetse straalkachel.

Liefst aan het plafond hangen
Het duurt een paar minuten voordat het paneel stralingswarmte afgeeft. Het paneel werkt meestal het beste als het aan het plafond hangt, je hebt dan de minste obstakels. De optimale hoogte is ongeveer 2,6 meter boven de vloer. Bij meer dan 3 meter kun je hem beter lager hangen (met draadjes aan het plafond). Op de werkkamer kun je hem combineren met een klein paneel onder het bureau zodat je benen en voeten ook warm worden.

Aan- en uitzetten: schakelaar, thermostaat of bewegingssensor
Er zijn panelen met een simpele aan/uit-schakelaar, maar ook panelen met verschillende standen of een thermostaat die het paneel uitschakelt (of terugschakelt) als de ingestelde temperatuur is bereikt. Sommige panelen hebben zelfs een bewegingssensor die het paneel alleen inschakelt als er iemand aanwezig is.

Infraroodpanelen als bijverwarming

Infraroodpanelen verwarmen gericht. Omdat ze niet de hele ruimte verwarmen kan het energiezuiniger zijn. Een infraroodpaneel als bijverwarming kan het energieverbruik van de hoofdverwarming verminderen. Je kan infraroodpanelen bijvoorbeeld gebruiken in de zithoek, de badkamer, de werkkamer en andere ruimtes in huis.

Wat is je winst in energieverbruik, CO2 en geld?

Er zijn nog weinig praktijkgegevens over energiebesparing door bij te verwarmen met infraroodpanelen. De besparing zal sterk afhangen van de situatie in jouw huis. We adviseren om met een energieverbruiksmanager het gasverbruik van de hr-ketel en het stroomverbruik van de panelen goed te monitoren. Tip: kies voor een energieverbruiksmanager die het verbruik corrigeert voor de buitentemperatuur, want daarmee kan je verschillende maanden en jaren goed vergelijken om te zien of je echt energie bespaart.
Door bijvoorbeeld de badkamer niet meer met de radiator te verwarmen spaar je per jaar 60 m3 gas uit. Stel dat de infraroodpanelen in de badkamer per jaar 100 kWh stroom verbruiken. Je uitstoot van CO2 vermindert dan met 70 kilo CO2 per jaar. Je energierekening daalt met 24 euro per jaar.

Infraroodpanelen en gezondheid

Infraroodpanelen geven onzichtbare langgolvige (zo’n 10 micrometer) infrarode warmtestraling. Langgolvige infrarode straling verwarmt de huid, maar dringt er niet in door. Dit in tegenstelling tot de infrarode straling van terrasverwarmers of elektrische straalkachels: langdurige blootstelling daaraan kan het bindweefsel onder de huid aantasten. De langgolvige infrarode straling van infraroodpanelen is daarentegen niet schadelijk voor de gezondheid.

Garanties en keurmerken

Het is nog onbekend wat de levensduur van een infraroodpaneel is. Sommige fabrikanten geven 10 jaar garantie op de panelen, anderen 5 jaar of slechts 1 jaar. De garantie op de elektronische regeling (schakelaar of thermostaat) is meestal korter dan die op het paneel.

Er zijn nog geen keurmerken voor de kwaliteit van infraroodverwarming. Je kunt wel letten op de volgende keurmerken voor de elektrische veiligheid en veilige sterkte van elektromagnetische velden van infraroodpanelen: Tüv, Geprüfte Sicherheit (GS) en KEMA.

Vergunning

Voor infraroodpanelen heb je geen vergunning nodig.

Bron: Milieucentraal

Wil je infraroodpanelen laten installeren door een vakspecialist?

Wij hebben een overzicht van betrouwbare bedrijven.

Vind een vakspecialist uit jouw buurt