Muurisolatie

Goedkoper dan je denkt!

Muurisolatie is stukken goedkoper dan veel mensen denken. Toch is maar de helft van de gevels van Nederlandse woningen geïsoleerd. Het rendement van muurisolatie is in sommige gevallen vergelijkbaar met een rente van 12 procent op een spaarrekening. Iets voor jou? Bekijk het filmpje hiernaast over spouwmuurisolatie.

Huizen kunnen behoorlijk opwarmen als de zon veel schijnt. Via de muren kan er dan veel warmte binnenkomen. In de winter komt er echter juist kou binnen via de muren. Muurisolatie gaat dit proces voor een groot deel tegen. Spouwmuurisolatie is daarbij het meest voordelig.

Wist je dat de kosten voor spouwmuurisolatie in al 4 jaar terugverdiend kunnen worden? Ter indicatie zie je hieronder een kosten-batenoverzicht bij een woning van gemiddelde omvang met 3 bewoners, een HR-combiketel, binnentemperatuur van 16.5 graden en een gasprijs van 63 cent/m3. De werkelijke besparingen hangen af van je stookgedrag.

Woningtype Kosten (éénmalig) Baten (jaarlijks) Besparing gas/m3 Terugverdientijd
Tussenwoning   € 800  € 200  320 m3  4 jaar
Twee-onder-één kap  € 2.100  € 550  850 m3  4 jaar
Vrijstaande woning  € 3.100  € 800  1.300 m3  4 jaar

3 van de 4 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dat is een gemiste kans voor comfortabel wonen, een lagere energierekening en het klimaat. Wat kun jij doen om de isolatie van je huis te verbeteren? Voor muurisolatie zijn er drie opties:

  • spouwmuurisolatie
  • gevelisolatie aan de binnenkant
  • gevelisolatie aan de buitenkant.

Tip: wil je je huis energieneutraal maken? Combineer spouwmuurisolatie dan met verdere isolatie aan de binnenkant of buitenkant van de gevel.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd: die hebben bij de bouw geen spouwmuurisolatie meegekregen. Woningen van vóór 1920 hebben meestal helemaal geen spouwmuur. Isolatie ontbreekt soms ook bij huizen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van vóór 1975.
Is spouwmuurisolatie bij jou niet mogelijk? Dan kun je kiezen voor gevelisolatie aan de binnenzijde of gevelisolatie aan de buitenzijde.

Gevelisolatie aan de binnenkant

Mag de gevel van jouw woning niet van uiterlijk veranderen? En hebben de buitenmuren geen spouw? Dan is het plaatsen van voorzetwanden aan de binnenzijde jouw enige mogelijkheid voor gevelisolatie.

Als je de ongeïsoleerde buitenmuren van jouw woning isoleert met voorzetwanden, dan houdt het huis de warmte beter vast. De verwarming slaat dan minder vaak aan, en dat vermindert jouw milieubelasting flink. Want je stookt dan jaarlijks per vierkante meter buitenmuur ruim 9,5 m3 gas minder: dat scheelt veel geld en CO2-uitstoot.

Je kunt de voorzetwanden afwerken met stuc, muurverf of behang. De muren komen maximaal 10 cm naar binnen, dus je verliest wel wat vloeroppervlak.

Gevelisolatie aan de buitenkant

Gevelisolatie aan de buitenkant geeft veel comfort. Je huis verliest veel minder warmte; er zit als het ware een lekkere jas omheen. Buitengevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar heeft belangrijke voordelen: je kunt een veel dikkere laag isolatie aanbrengen, en je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw.

Een huis zonder gevelisolatie verliest veel warmte. Daardoor moet je harder stoken en is je energierekening onnodig hoog. Als je van een gemiddelde hoekwoning de gevels aan de buitenkant laat isoleren, bespaar je ruim 700 euro per jaar op je energierekening (1100 m3 gas; prijspeil 2018). Bovendien is het goed voor het klimaat. Het kost je eenmalig ongeveer 13.000 euro. Maar je huis ziet er weer uit als nieuw en is daardoor waarschijnlijk ook meer waard.

Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant tegen de muren geplaatst. Je huis wordt dus iets ‘dikker’. Vervolgens laat je dit afwerken met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten. Je nieuwe gevel kan hierdoor weer lijken op de oude.

Vergunning

Door buitengevelisolatie gaat je woning er iets anders uitzien. Daarom heb je een omgevingsvergunning nodig van je gemeente. Vraag die op tijd aan via omgevingsloket.nl. Bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitengevelisolatie niet altijd toegestaan. Voor spouwmuurisolatie en gevelisolatie aan de binnenkant is geen vergunning nodig.

Ventilatie

Als de gevel en de rest van jouw woning goed zijn geïsoleerd, dan zijn waarschijnlijk ook de naden en kieren dichtgemaakt. De aanvoer van frisse lucht en de afvoer van vervuilende stoffen gaat dan niet meer vanzelf.

Als naden en kieren dicht zijn, is het dus nodig om actief de lucht in huis te verversen. Dat betekent: zorgen voor constante ventilatie, bijvoorbeeld via een rooster boven het raam of een klapraampje.

Bron: Milieucentraal

Je muren laten isoleren door een vakspecialist?

Wij hebben een overzicht van betrouwbare bedrijven.

Vind een vakspecialist uit jouw buurt