Vloerisolatie

Veeg de vloer aan met de kou!

Wie vloerisolatie heeft, is daar erg tevreden over. Vloerisolatie zorgt voor meer comfort in huis. Daarnaast bespaar je enkele honderden euro’s per jaar. Remko vertelt hoe hij de vloer van zijn huis uit 1890 heeft geïsoleerd.

Ter indicatie zie je hieronder een kosten-baten overzicht van vloerisolatie met een Rc-waarde van 3,5 bij een woning met een hr-ketel en een gasprijs van 63 cent/m3.

Woningtype Kosten (éénmalig) Baten (jaarlijks) Terugverdientijd
Tussenwoning € 1.400 € 160 9 jaar
Twee-onder-één-kap € 1.600 € 180 9 jaar
Vrijstaande woning € 2.800 € 320 9 jaar

Is er een hoge kruipruimte onder de vloer van de begane grond, dan valt de vloer makkelijk te isoleren. Bij een lage (of geen) kruipruimte wordt meestal voor de isolatie van de bodem gekozen, maar dit heeft niet de voorkeur. Vloerisolatie is namelijk effectiever.

Vloerisolatie

De makkelijkste manier om je vloer te isoleren, is aan de onderkant vanuit de kruipruimte. Dit is voor de meeste huizen geschikt en levert zeer goede isolatie op. Het kan als je een kruipruimte hebt die minstens 35 cm hoog is. Tegen de onderkant van de vloer wordt isolatiemateriaal aangebracht, bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Het is goed voor het milieu om de vloer van je begane grond te isoleren. Na vloerisolatie gebruik je op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Dat scheelt 600 kilo CO2-uitstoot.

Ventilatie

Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Zonder ventilatie kan radongas ophopen in de kruipruimte en kunnen vochtproblemen ontstaan, zowel bij een betonnen als een houten vloer. Let er dus op (of bespreek met het isolatiebedrijf) dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert.

Huisstofmijt

Heb je vloerbedekking (tapijt) of losse vloerkleden? Dan is het extra verstandig om je vloer te isoleren. Op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt komt namelijk meer huisstofmijt voor. Zo’n vloer is kouder en vochtiger en daar houdt de huismijt van. Vloerisolatie zorgt voor een warmere en drogere vloer en dus voor minder huisstofmijt. Ter vergelijking: op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt zitten 2 tot 3 keer zoveel allergenen (huismijten) als op een geïsoleerde vloer met tapijt. Heb je klachten aan je luchtwegen, dan kun je beter een gladde vloer (hout, vinyl, linoleum, laminaat) nemen: daarop zit nog minder huisstofmijt.

Bodemisolatie

Met een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte bespaar je energie. Het is een optie als isolatie van de onderkant van de vloer bij jou niet mogelijk is, echter biedt het minder comfort en energiebesparing dan vloerisolatie. Bodemisolatie wil zeggen dat er een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte wordt gelegd. Hierdoor is er minder warmteverlies. Tussen het isolatiemateriaal en de onderkant van de vloer zit echter nog wel (tamelijk koude) lucht die wordt geventileerd.

Vloer aan vervanging toe? Neem vloerisolatie

Is je vloer aan vervanging toe, combineer dat dan meteen met vloerisolatie. Een houten of betonnen vloer kun je in zijn geheel vervangen door een geïsoleerde vloer. Bij een houten vloer kun je ook van bovenaf isolatiemateriaal tussen de balken aanbrengen en daar planken of platen op leggen.

Vergunning

Voor vloerisolatie is geen vergunning nodig. Maar als je in een monument woont is het verstandig om eerst even navraag te doen bij de gemeente.

Bron: Milieucentraal

Je vloer laten isoleren door een vakspecialist?

Wij hebben een overzicht van betrouwbare bedrijven.

Vind een vakspecialist uit jouw buurt