Warmtepomp

Energiezuinig en duurzaam verwarmen!

Heb je al eens nagedacht over een duurzaam alternatief voor het verwarmen van jouw huis en water? En heeft jouw huis label A? Met een warmtepomp verwarm je jouw huis op een duurzame manier en bespaar je tot wel 50% CO2-uitstoot. Kijk het filmpje van Paul over zijn hybride warmtepomp.

Aardgas gaat stap voor stap uit woningen verdwijnen. Duurzame energie voor verwarming en warm water komt ervoor in de plaats. Duurzame energie is verwarming zonder uitstoot van CO2: warmte uit duurzame stroom of biogas, warmte van zonneboilers, warmte uit de bodem die in de zomer is opgeslagen, en warmte uit diepere aardlagen. De vertrouwde cv-ketel op gas zal stap voor stap vervangen worden door elektrische warmtepompen en stadsverwarming via warmtenetten. Raadpleeg jouw gemeente voor eventuele plannen rondom warmtenetten in jouw wijk.

Met een warmtepomp wordt jouw klimaatimpact meteen een stuk kleiner. En als je nú een warmtepomp koopt, kun je subsidie krijgen. Lees hieronder welke warmtepomp voor jouw huis geschikt is.

 • Een volledig elektrische luchtwarmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water in de badkamer en keuken. Hij haalt warmte uit de lucht en maakt daar een bruikbare temperatuur van.
 • Een volledig elektrische bodemwarmtepomp zorgt voor dezelfde verwarming als een luchtwarmtepomp, maar heeft warmte uit de bodem (of het grondwater) als warmtebron.
 • Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in je huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is en zorgt voor je warme water in de badkamer en keuken. Het is een goede optie als je huis niet goed geïsoleerd kan worden en vloerverwarming niet mogelijk is.

Hieronder staat een kosten-baten overzicht voor de genoemde warmtepompen inclusief installatie. Dit zijn richtprijzen. Kijk vooral bij je lokale aanbieder wat er mogelijk is, want het kan meevallen. In alle situaties is het zeer belangrijk dat jouw huis goed geïsoleerd is in het geval van een volledig elektrische warmtepomp. Houd bij een elektrische warmtepomp rekening met onderhoudskosten van ongeveer 100 euro per jaar.

Soort warmtepomp Kosten (eenmalig) Subsidie Baten (jaarlijks) Terugverdientijd na aftrek subsidie
Hybride warmtepomp € 5.000 € 1.500 € 140 25 jaar
Luchtwarmtepomp € 10.000 € 2.000 € 310 26 jaar
Bodemwarmtepomp € 14.000 € 3.000 € 500 22 jaar

Bij het overstappen van een hybride warmtepomp of cv-ketel naar een volledig elektrisch warmtepomp dienen een aantal zaken in huis aangepast te worden:

 • Radiatoren vervangen door vloerverwarming
 • Gasfornuis vervangen door elektrisch koken (op inductie)
 • Goede isolatie van het hele huis
 • Zonnepanelen aanbrengen op het dak voor de warmtepomp

Welke warmtepomp voor jouw huis

Bekijk hieronder welke situatie op jouw huis van toepassing is om te zien welke warmtepomp je zou moeten nemen.

 • Voor een all-electric warmtepomp moet jouw huis goed tot zeer goed zijn geïsoleerd. Is jouw huis in of na 2000 gebouwd? Dan is de isolatie zeker in orde en kun je het zonder grote ingrepen geschikt maken voor een volledige warmtepomp.
 • Ontbreekt er ergens in huis nog goede isolatie, bijvoorbeeld onder de vloer of in de spouwmuur? Pak dat dan eerst aan. Daarmee bespaar je meer op je energierekening en op je CO2-uitstoot. Daarna ben je klaar voor een volledige warmtepomp!
 • Heeft jouw huis overal iets van isolatie (in je dak, vloer en gevel én dubbel glas)? Maar is dit nog niet optimaal? En zijn zonnepanelen en vloerverwarming geen optie? Dan kun je een hybride warmtepomp nemen. Die werkt samen met je cv-ketel, maar je gasverbruik daalt wel flink. Zo bespaar je heel eenvoudig 25 procent op je CO2-uitstoot!

Werking

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte. De warmtepomp gebruikt stroom: je zult dus merken dat je stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je geen (of bij een hybride warmtepomp: de helft minder) gas gebruikt. Alles bij elkaar gaat jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water omlaag. Vergeleken met een hr-ketel op gas is jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water veel lager, namelijk:

 • Met een hybride warmtepomp zo’n 25% lager.
 • Met een volledige warmtepomp met de buitenlucht als bron zo’n 40% lager.
 • Met een volledige warmtepomp met bodembron zo’n 50% lager.

Als in de toekomst alle stroom duurzaam is, gaat de CO2-uitstoot van volledige warmtepompen zelfs naar nul.

Geluid

Een hybride warmtepomp en een volledige warmtepomp op buitenlucht hebben een buiten-unit, die lijkt op een airco. De ventilator van deze buitenunit maakt geluid als de warmtepomp draait. Dat is vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar, als je de ramen dicht hebt en geluiden van buiten dus minder hoort. Maar een volledige warmtepomp kan ook ‘s nachts aangaan en werkt ook in de zomer voor warm water. Zet de buitenunit daarom op een plek waar jij en de buren er weinig last van hebben. Er zijn geluiddempende kasten te koop.

Vergunning

Voor een bodemwarmtepomp moet je op omgevingsloket.nl een “Melding realiseren van een gesloten bodem energie systeem” doen. Voor een luchtwarmtepomp en een hybride warmtepomp is een melding of vergunning niet nodig.

Bron: Milieucentraal

Wil je een warmtepomp laten installeren door een vakspecialist?

Wij hebben een overzicht van betrouwbare bedrijven.

Vind een vakspecialist uit jouw buurt