Zonneboiler

De zon geeft warmte!

Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon om jouw water te verwarmen. Hiermee bespaar je bijna de helft van de energiekosten voor warm water. Een zonneboiler is bovendien heel milieuvriendelijk. Word je daar warm van? Bekijk het filmpje over de zonneboiler.

Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft op je energieverbruik voor warm water en een zonneboiler is altijd duurzaam.

Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zorgen voor warm water. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden met 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 450 kg CO2-uitstoot. Ter indicatie staat hieronder een kosten-baten overzicht voor een huishouden met 2, 4 of 6 personen.

Aantal personen Collector (m2) / voorraadvat (liter) Kosten (éénmalig) Subsidie Besparing kosten gas Terugverdientijd na aftrek subsidie
2 2 m2 / 80 liter € 2.500 € 650 € 80 23 jaar
4 3,5 m2 / 150 liter € 3.300 € 1.100 € 160 14 jaar
6 5 m2 / 220 liter € 4.300 € 1.300 € 240 12,5 jaar

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. In de zomer levert je zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Maar je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt je combiketel of warmtepomp voor warm water.

Aandachtspunten

De beste opbrengst heb je bij een plaatsing op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat je zonneboiler niet in de schaduw komt te liggen. Voor het plaatsen van een zonneboiler heb je geen vergunning nodig, behalve als je in een monumentaal pand of beschermd stads- of dorpsgezicht woont. Laat een schermpje plaatsen op een goed zichtbare plek waarop je kunt zien of de zonneboiler goed werkt of een storing heeft.

Voorbeeld
Een zonneboiler voor 4 personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer 3.300 euro inclusief installatie. De subsidie voor zo’n zonneboiler is ongeveer 1.100 euro. Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, grotere kosten meer. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo’n 250 m3 gas, ofwel 200 euro per jaar aan gaskosten (prijspeil 2020). Daarvan blijft zo’n 140 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (10 euro voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn.

Vergunning

Voor het plaatsen een zonneboiler heb je meestal geen vergunning nodig. Uitzonderingen gelden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doe altijd navraag bij je gemeente of kijk op omgevingsloket.nl voor een vergunningcheck.
Let op bij een plat dak. De afstand van een zonneboiler tot de rand van het dak moet minimaal overeenkomen met het hoogste punt van de zonneboiler.

Bron: Milieucentraal

Wil je een zonneboiler laten installeren door een vakspecialist?

Wij hebben een overzicht van betrouwbare bedrijven.

Vind een vakspecialist uit jouw buurt