Zonnepanelen

Haal schone energie uit de zon!

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier voorzien in een groot deel van jouw stroombehoefte: zonlicht is namelijk onuitputtelijk. Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening! Jantien en Arthur vertellen over hun zonnepanelen.

Milieuvriendelijk en winstgevend: zonnepanelen voorzien je van duurzame stroom. Naast het kopen van zonnepanelen is het ook mogelijk om ze te huren. Hieronder staat meer uitgelegd over het kopen en huren van zonnepanelen en over stroom aan het net leveren.

Kopen

De afgelopen jaren zijn ze zo’n 25 procent goedkoper geworden. Zonnepanelen zijn dus een goede investering! Bovendien kun je de 21% btw na aankoop terugkrijgen van de Belastingdienst. Ter indicatie staat hieronder een kosten-baten overzicht bij 6, 10 of 18 zonnepanelen. Dit zijn gemiddelde kosten inclusief installatie (prijspeil 2019).

Aantal panelen Totaalprijs Totaalprijs incl. btw teruggave Opbrengsten per jaar Terugverdientijd na btw teruggave
6 € 3.100 € 2.600 € 350 7 jaar
10 € 4.700 € 4.000 € 600 7 jaar
18 € 7.600 € 6.400 € 1.050 6 jaar

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom, zonder broeikasgassen of schadelijke stoffen. Om deze stroom te kunnen gebruiken is ook een omvormer nodig, die maakt er namelijk wisselstroom van. De zon hoeft niet per se fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren jouw panelen elektriciteit. Zonnepanelen zetten 14 tot 18 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit. In 2 tot 3 jaar heeft een zonnepaneel al meer CO2-uitstoot bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren jouw zonnepanelen nog 22 jaar milieuvoordeel!

Voorbeeld
Een set van 10 zonnepanelen (met een vermogen van 3.000 watt-piek) kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer 4.700 euro. De btw op zonnepanelen kun je terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee worden jouw 10 zonnepalen zo’n 700 euro goedkoper. Jaarlijks produceren die 10 panelen 2.600 kWh elektriciteit: bij de leverancier zou je daar momenteel 600 euro voor betalen (prijspeil 2019). Dat bedrag spaar je dus elk jaar uit: met je zonnepanelen wek je jarenlang stroom op waar je niets voor hoeft te betalen! En dat terwijl stroom van het elektriciteitsnet elk jaar duurder kan worden.

Huren

Als je geen zonnepanelen kunt kopen, dan is het ook mogelijk om ze te huren. Met gehuurde zonnepanelen op je dak bespaar je vaak meer op je energiekosten dan dat je betaalt aan de huur van de panelen zelf. Zo maak je onderaan de streep elk jaar toch een beetje winst. En je hoeft geen grote investering te doen. Over het algemeen zorgt het bedrijf dat de zonnepanelen verhuurt voor aanschaf, onderhoud, reparaties en monitoring van het systeem. Maar uiteindelijk is huren altijd duurder dan het kopen van zonnepanelen.

Stroom aan het net leveren

Soms produceren zonnepanelen stroom op een moment dat jij geen stroom gebruikt. Die stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent de levering vervolgens met je elektriciteitsrekening (dat heet salderen) en betaalt jou daarvoor dezelfde prijs als je nu betaalt voor jouw stroom (gemiddeld 22 cent per kWh; prijspeil 2019).

Lever je meer stroom aan het energiebedrijf dan je van het energiebedrijf afneemt? Dan mag het energiebedrijf voor het meerdere een lagere prijs betalen.

Let op: de salderingsregeling blijft tot 1 januari 2023 zoals hij nu is. Daarna bouwt de overheid de regeling geleidelijk af. In 2031 stopt hij helemaal. Het kabinet bouwt de regeling af omdat de prijzen van zonnepanelen sterk dalen. Zonder financiële steun van de overheid blijft het ook aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen. Volgens het kabinet zal de terugverdientijd ongeveer 7 jaar blijven.

Vergunning en tips

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je meestal geen vergunning nodig. Uitzonderingen gelden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten en bij plaatsing van zonnepanelen op de grond (veldopstelling). Doe altijd navraag bij je gemeente of kijk op www.omgevingsloket.nl voor een vergunningcheck.
Let op bij een plat dak. De afstand van een zonnepaneel tot de rand van het dak moet minimaal overeenkomen met het hoogste punt van de zonnepanelen.

Zorg bij installatie van zonnepanelen bij voorkeur voor ventilatieruimte tussen de panelen en het dak, en rond de omvormer. Zo voorkom je dat ze teveel opwarmen en daardoor minder efficiënt werken. Daarnaast is een groen dak een goede combinatie met zonnepanelen. Het heeft een goed rendement en het voorkomt bij piekregen dat het water meteen naar het riool vloeit.

Bron: Milieucentraal

Wil je zonnepanelen laten installeren door een vakspecialist?

Wij hebben een overzicht van betrouwbare bedrijven.

Vind een vakspecialist uit jouw buurt